SEPA Betaalsysteem – IBAN

In 2014 worden de regels rond het betalen iets veranderd. Er komt één Europees betaalsysteem: SEPA. Als kerk hebben we daar ook mee te maken. We hebben het in een overzicht gezet:

 

Over op IBAN

De komende periode gaan we in Nederland over op IBAN (International Bank Account Number). Na 1 februari 2014 gebruiken we alleen nog maar IBAN als rekeningnummer. Iedereen in Europa betaalt dan euro’s op dezelfde manier. Of je nu contant betaalt, wilt pinnen met je betaalpas of euro’s moet overschrijven. De voorbereidingen voor de overgang op IBAN worden gedaan door de banken, overheden, bedrijven en organisaties. Ook CLC Den Haag bereidt zich voor op deze overgang. Maar ook als consument krijg je hiermee te maken.
Wij willen je graag informeren wat ‘Over op IBAN’ voor jou betekent, ook specifiek voor CLC Den Helder.

– Wat gaat er veranderen?
– Hoe zien de nieuwe IBAN bankrekeningnummers eruit?
– Wat is het nieuwe IBAN rekeningnummer van CLC Den Helder?

Wat gaat er veranderen?

Iedereen gaat voor betalingen gebruikmaken van een langer rekeningnummer, IBAN. Elk rekeningnummer in Nederland krijgt 18(!) cijfers en/of letters en gaat er als volgt uitzien:

NL99 BANK 0123 4567 89

– NL staat voor Nederland.
– 99 staat voor een controle getal; dit is een berekend getal en dus bij iedereen anders.
– BANK staat voor de 4 letters van de bank.
– 0123456789 staat voor het oude bankrekeningnummer met één of meerdere nullen ervoor.

Hoe weet je wat de nieuwe IBAN bankrekeningnummers zijn?

Ook jij hebt al een IBAN. Je vindt je nieuwe IBAN rekeningnummer op je rekeningafschriften en in je internetbankieromgeving. Je kunt je IBAN ook laten ‘berekenen’ op verschillende websites, bijvoorbeeld op de website https://www.iban-converteren.nl/ of met de app ‘Over op IBAN’.
Ook je bankafschriften kunnen er iets anders uit gaan zien, evenals de sites van banken voor het interbankieren. Als je online bankiert zal de bank je adresboeken automatisch omzetten naar IBAN. Op termijn krijgt iedereen een nieuwe betaalpas. Je bank zal je informeren als het zover is.
Na 1 februari 2014 gebruiken we alleen nog maar IBAN als rekeningnummer, voor zowel binnenlandse als grensoverschrijdende betalingen.

Wat zijn de nieuwe IBAN rekeningnummers van CLC Den Helder?

Hieronder vind je het nieuwe rekeningnummer  van CLC Den Helder.
Giften, tienden en offers: 
NL 74 INGB 0006 0370 35 ten name van CLC Den Helder.

Wat moet jij doen?

Eigenlijk wordt zoveel mogelijk geregeld door de banken en bedrijven. Maar het is wel goed om je eigen nieuwe IBAN nummer(s) te weten. Het gaat dan vooral om het controle getal en de letters van je bank. Waarom?
–       Als je een machtigingskaart voor eenmalige incasso invult dan moet je hierop je IBAN bankrekeningnummer vermelden. Op de machtigingskaarten komt meer ruimte voor het langere IBAN rekeningnummer
–       Als je (periodiek) geld wil overschrijven naar iemand anders, b.v. CLC Den Helder, dan moet je ook hier het nieuwe IBAN rekeningnummer invullen.
Dus stel je nieuwe IBAN rekeningnummer in als je een automatische overschrijving hebt.