Nieuws

Het laatste nieuws over de kerk, events, conferenties, trainingen en andere gebeurtenissen vind je hier.

Recept bananenbrood deluxe

Categories: Nieuws

totaalshot2-1024x682

Door: Claire
Bron: http://www.foodboost.nu/recept-bananenbrood-deluxe/

Mijn bananenbrood is vrij van geraffineerde suikers, gluten, lactose en nare toevoegingen. Het is gezoet door de van nature aanwezige suikers in dadels, banaan, goji bessen en rozijnen. Mocht je een enorme zoetekauw zijn kun je eventueel nog wat kokosbloesem suiker of honing toevoegen aan het recept om de boel zoeter te maken. Of smeer er een heerlijke brandy butter op, roomboter met cognac, zoals ‘t hoort met kerst!

INGREDIËNTEN | Bananenbrood deluxe

  • 4 rijpe bananen
  • 5 medjool dadels zonder pit
  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 60 gram havermeel (havermout vlokken in de blender/bonenmalertje fijn malen tot meel)
  • 1 tl bakpoeder
  • 4 a 5 el Madeira wijn
  • 2 el (gedroogde) sinaasappel rinds
  • 70 gr rozijnen
  • 30 gr goji bessen
  • 1/2 tl kardemom
  • 1 tl speculaas kruiden
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • snufje zout
  • handje (gemengde) ongebrande noten
  • lepel roomboter/kokosvet voor het invetten van de bakvorm

BEREIDING | Bananenbrood deluxe

Eigenlijk is het super simpel en moet alles gewoon in een grote beslagkom. Maar ik zal het voor de zekerheid toch even stapsgewijs neerzetten voor je.

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een middelgrote bakvorm in met kokosvet of roomboter.
  • Doe de ontpitte dadels en bananen, let op bewaar er één om mee te decoreren, in de blender of zet er de staafmixer op. Of gooi ze in de foodprocessor, het is maar net waar jouw pet naar staat.
  • Laat de rozijnen, goji bessen en sinaasappel schillen wellen in de Madeira wijn.
  • Klop de eieren luchtig, of zet er de staafmixer op.
  • Voeg de gepureerde banaan dadel massa bij de eieren en meng goed.
  • Meng alle droge ingredienten met elkaar en doe dit bij het ei, banaan, dadel mengsel. Goed roeren, je wilt geen klontjes right?
  • Voeg vervolgens de gewelde rozijnen en goji bessen toe aan het beslag, evenals een eventuele hand ongebrande noten.
  • Stort het beslag in de ingevette bakvorm en decoreer met plakjes banaan, strooi er eventueel nog een paar rozijnen of goji bessen overheen voor een extra feestelijk effect.
  • Omdat 180 graden best heet is, 50-60 minuten best lang, en zwartgeblakerde banaan niet heel apetijtelijk oogt raad ik je aan om de eerste minuten een stukje bakpapier op je cake te leggen. Deze haal je er na zo’n 30 tot 40 minuten af, zodat het niet zwart wordt maar toch mooi gebruind uit de oven komt.
  • The hard part, afkoelen. Gelukkig is deze rakker onwijs lekker als ‘ie lauwwarm is. Maar laat ‘m wel even een tikkeltje afkoelen, de smaken komen veel beter uit als ie wat koeler is en je krijgt ‘m ook mooier uit de vorm!

Druk de randen van het bakpapier lichtjes tegen het beslag aan, dan blijft ‘ie zeker weten op je beslag zitten als je ‘m de oven in schuift. Je hoeft je geen zorgen te maken of het er makkelijk vanaf gaat, dat gaat het. Het is ook niet zo dat je dan de bovenste helft beslag eraf trekt, mits je echt alleen bij de randen wat hebt aangedrukt natuurlijk.

Ik gebruik een vierkante springvorm van de Albert Heijn, van 16×16. Weer eens wat anders dan dat eeuwige ronde!

Met de laatste banaan decoreerde ik mijn beslag en ik besloot er ook nog even snel een handje goji bessen overheen te gooien, voor een mooi kersterige versiering!

 

Eet smakelijk!